Postactieven PXL

Britannia rule no more?!

De BBC overwoog om de liederen "Rule Britannia" en "Land of Hope and Glory" van de Last Night of The Proms te schrappen

Op 12 september heeft The Last Night of The Proms plaats in de Royal Albert Hall in Londen.
Omwill van corona ook daar zonder publiek.

Maar Black Lives Matter speelt ook in het Verenigd Koninkrijk - met straatprotesten en onder meer het neerhalen van het standbeeld vand de 17de-eeuwse slavenhanderlaar Edward Colston.

De Covid-beperkingen worden door sommigen gezien als een kans voor verandering in de nasleep van die Black Lives Matter-protesten

Last Night of The Proms

De traditionele volksliederen-met-vlaggengezwaai Rule Britannia en Land of Hope of Glory zouden van de Last Night of the Proms kunnen worden geschrapt vanwege hun vermeende banden met kolonialisme en slavernij.

De BBC overwoog naar verluidt om de patriottische hoofdschotels van The Last Night te stoppen in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten, en de Covid-beperkingen worden gezien als een kans om die verandering door te voeren.

Gereduceerde orkestgroottes, social distancing en het ontbreken van publiek maken de 2020 Proms tot een heel andere ervaring dan de afgelopen jaren.

Het slotconcert wordt geleid door Dalia Stasevska, 35, uit Finland, nog maar de tweede vrouwelijke dirigent die de Last Night of the Proms leidt.

"Dalia is een groot voorstander van Black Lives Matter en denkt dat een ceremonie zonder publiek het perfecte moment is om verandering te brengen", zei een BBC-bron.

In 2001, vier dagen na de aanslagen van 9/11, verving de BBC de nummers door meer "reflecterende muziek" tijdens de Last Night of the Proms, maar in de daaropvolgende jaren keerde het terug naar de traditionele formule.

Chi-chi Nwanoku, de oprichter van Chineke!, een orkest waarvan de muzikanten overwegend zwart, Aziatisch en etnisch divers zijn, zei dat ze niet kon begrijpen waarom de BBC het een goed idee vond om liederen in ere te herstellen die velen aanstootgevend vonden.

Ze e-mailde onlangs de leiding van BBC Proms met het verzoek Rule Britannia te laten vallen. "De teksten zijn gewoon zo aanstootgevend en hebben het over de 'hooghartige tirannen' - mensen wier land wij binnenvallen die wij hooghartige tirannen noemen - en 'Britten zullen nooit slaven zijn", wat impliceert dat het oké is dat anderen slaven zijn, maar wij niet", vertelde Nwanoku aan The Guardian. "Het is zo irrelevant voor de huidige samenleving. Het is al generaties lang irrelevant, en we lijken het te blijven bestendigen."

Nwanoku, al 35 jaar een van de belangrijkste bassisten in Londense orkesten, richtte Chineke! op in 2015 om carrièremogelijkheden te bieden aan gevestigde en opkomende zwarte, Aziatische en etnisch diverse klassieke musici in het VK en Europa. Het orkest maakte in 2017 zijn veelgeprezen Proms-debuut.

Ze zei dat als de BBC Rule Britannia niet zou afvoeren, ze gekrenkt zou zijn. “Ik zou de band loslaten met mijn volk en onze geschiedenis. Als de BBC het heeft over Black Lives Matter en hun steun voor de beweging, hoe zou je dan Rule Britannia in het laatste concert kunnen hebben - in welk concert dan ook? "

De plannen voor het concert op 12 september moeten nog worden afgerond. De BBC zei in een verklaring: “We zijn nog bezig met het afronden van de regelingen voor de Last Night of the Proms, zodat we kunnen reageren op het laatste advies met betrekking tot Covid-19 en het best mogelijke aanbod voor het publiek kunnen bieden."

Rule Britannia en Land of Hope of Glory behoorden tot de "grof chauvinistische teksten" die vorige maand door de klassieke muziekcriticus Richard Morrison werden bekritiseerd in een column voor BBC Music Magazine. Hij schreef dat, gezien de beperkingen die de pandemie met zich meebrengt, "er nooit een beter moment zal zijn om die teenkrullende, gênante, anachronistische ratjetoe van nationalistische liederen die de Last Night of the Proms afsluit, te laten vallen."

Hij voegde eraan toe: "In de nasleep van de Black Lives Matter-protesten en het omverwerpen van het standbeeld van de slavenhandelaar Edward Colston in Bristol, zou het zeker gevoelloos zijn, grenzend aan opruiende, om deze hypocriete 18e-eeuwse woorden te brullen, met of zonder ironie. "

Promgate

De hele zaak is in het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot een nationale rel. De pers heeft het over Promgate. In de rechtse pers en bij de Conservatieven moet de BBC het ontgelden

Ook premier Johnson mengde zich in het debat: "Het is tijd dat we stoppen ons te schamen over onze geschiedenis, onze tradities en onze cultuur", liet hij weten. Nigel Farage, de pro-Brexit-campagnevoerder bestempelde de overweging van de BBC als onpatriottisch.

De leiding van de BBC vreest dat de omroep wordt meegesleurd in een verdeeldheid zaaiende cultuuroorlog die bedoeld is om de omroep te ondermijnen. De omroep is al niet geliefd bij de conservatieve regering en de Conservatieve Partij. Zij zullen zich dit herinneren als er weer eens over geld moet worden gepraat.

Intussen heeft de BBC beslist dat dit jaar enkel de instrumentale versie te horen zal zijn. Door corona is er toch geen publiek dat zou kunnen meezingen in de Royal Albert Hall.

Het kon België wel zijn.

Maar de rechtse pers heeft bloed geroken en is niet te spreken over dat kleurloze compromis...

"Met een koor dat nog steeds God Save the Queen en Jeruzalem uitvoert, is er geen rechtvaardiging voor het verbod op deze patriottische liederen" (The Daily Mail)

Die Daily Mail startte prompt een nationale petitie:

Save The Last Night of The Proms

Meer

Vanwaar komen de BBC Proms?

Rule Britannia

Land of Hope and Glory