Postactieven PXL

De kleine goedheid

Op donderdag 23 november 2022 was prof. Dirk De Wachter te gast in PXL, op uitnodiging van Postactieven PXL.

Onderwerp: de kleine goedheid.

Ook heel wat studenten en docenten woonden de lezing bij.

Streaming

Je kunt de lezing van Dirk De Wachter opnieuw beluisteren.

Met dank aan Ludo Motmans, Centrum voor Digitaal Leren PXL

Beluister de opname

Pers

Veel interesse voor ‘de kleine goedheid’ door Dirk De Wachter

De Wachter bij PXL

Maar liefst 300 personen waren afgelopen woensdag 23 november 2022 aanwezig op de lezing van Professor Dirk De Wachter over ‘De kleine goedheid’ op Hogeschool PXL in Hasselt. Een geslaagde activiteit georganiseerd door het bestuur van de PXL-Postactieven. “Dirk De Wachter gaf een boeiende lezing en enkel ideeën om tot een eenvoudig en gelukkig leven te komen. De ernst en humor van de spreker zorgde voor een geslaagde avond,” zegt voorzitter Eddy Swaeb.

De Wachter ziet een probleem in de ‘ikkigheid’ van onze wereld. “We zetten zoveel in op autonomie, op alleen succesvol bereiken en dan dreigt de teloorgang van het verbondene,” legt De Wachter uit. En daarin ziet hij wel een gevaar. “Nabijheid en tijd zijn cruciaal in onze tijden, onze maatschappij gaat daar slordig mee om. Gebruik sociale media om af te spreken en elkaar in de ogen te kijken. Er zijn overal wachtlijsten voor mensen die met hun verdriet tegen betaling naar een therapeut willen of moeten. Zou het geen oplossing zijn als we elkaars therapeut wat kunnen zijn?“

Dirk De Wachter gaf ook een paar heel eenvoudige ideeën om tot een gelukkig leven te komen: “Kleine onzichtbare dingen die niet in de schijnwerpers staan – en niet op Twitter- die je voor elkaar kan betekenen. Een blik, een aanraking, eventjes iets voor iemand betekenen. La petite bonté – de kleine goedheid: de Franse filosoof Levinas heeft daar interessante dingen over gezegd. Elkaar een klein plezier doen, is de essentie van het leven. Dat is geluk.”

Bron: Focus op Hasselt

Meer informatie

Meer informatie in de uitnodiging