Postactieven PXL

Campus Diepenbeek krijgt indrukwekkende uitbreiding:
”Ontmoetingsplek voor iedereen”

Campusplan

Zo zal Campus Diepenbeek er in 2050 uitzien: nieuwe hoge gebouwen en een opvallende vergroening.

Het Belang van Limburg 10 april 2021

Miranda Gijsen en Dirk Jacobs

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg lanceert een ambitieus masterplan voor de Campus Diepenbeek. “Het moet een ontmoetingsplek worden voor alle Limburgers”, zegt gedeputeerde Tom Vandeput.

Tussen 2016 en 2018 gaf het provinciebestuur de eerste aanzet om de campus langs de Universiteitslaan in Diepenbeek te transformeren. Als voorzitter van de NV Wetenschapspark en als eigenaar van de meeste gronden heeft de provincie de regie over de verdere ontwikkelingen op Campus Diepenbeek in handen. Het ambitieuze masterplan past binnen het provinciaal beleidsplan 2019-2025, waarbij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg (POM Limburg) de rol van masterplanner en projectcoördinator opneemt.

“POM Limburg heeft nu in samenwerking met het provinciebestuur, de gemeente Diepenbeek, Universiteit Hasselt, hogescholen PXL en UCLL, Confederatie Bouw Limburg en de LRM dat eerste masterplan verder verfijnd”, zegt gedeputeerde van Economie, Innovatie en Europa Tom Vandeput (CD&V), tevens voorzitter van POM Limburg. “Dit masterplan geeft aan de instellingen van de campus een perspectief om hun groeiplannen te realiseren. Samen werken we aan de ontwikkeling van een ecocampus, met ruimte voor onderwijs, onderzoek, bedrijvigheid en community-vorming. Campus Diepenbeek zal geen eiland meer zijn tussen Hasselt en de kern van Diepenbeek, maar een belevingsvolle ontmoetingsplek voor alle Limburgers.”

De hoogte in

Het nieuwe masterplan bevat heel wat nieuwe gebouwen, met een opvallend hoog poortgebouw aan de toegangsweg richting de campus. “Ons basisprincipe was: meer doen met minder ruimte. Op die manier anticipeert POM Limburg op de klimaatuitdaging, waarbij we zo veel mogelijk in de hoogte hebben gewerkt, met een beperkte voetafdruk en op bestaande verhardingen”, zegt Vandeput.

“De nieuwe gebouwen komen er in verschillende fases en zijn ook gefaseerd in de hoogte. Met het 38 meter hoge poortgebouw van de Health Campus, het parkeergebouw aan de ingang van 28 meter hoog en het 56 meter hoge gebouw van de Bouwcampus krijgt Campus Diepenbeek tegen 2030 meer zichtbaarheid en geven we de site een indrukwekkende uitstraling.”

Zorg en bouw

Campus Diepenbeek zal inzetten op innovaties in zorg en bouw, twee speerpuntsectoren uit het SALK-plan, dat na de sluiting van Ford Genk werd uitgerold. “De Health Campus en de Bouwcampus zullen als twee longen rondom het onderwijshart liggen”, zegt Vandeput.

Bedrijven in de digitale zorgeconomie moeten zich op de Health Campus kunnen ontwikkelen, die zo moet uitgroeien tot het epicentrum van innovatie in de gezondheidssector. De Bouwcampus zal vooral focussen op innovaties rond digitaal en circulair bouwen.

“Naast het bestaande gebouw van Confederatie Bouw Limburg en het Applicatiecentrum Beton (UHasselt) zal er een nieuwbouw verrijzen die ruimte creëert voor onderwijs, onderzoek en ontmoetingen. Dit nieuwe gebouw moet toonaangevend zijn op het vlak van circulair bouwen en energiezuinige technieken. Als je de spil van innovatie in de bouw wil zijn, moet je dat ook uitstralen”, vindt Vandeput.

Autoluw

De Agoralaan en de grote parking, die de provincie zal overnemen van het Agentschap Wegen en Verkeer, ruimen plaats voor fiets- en wandelpaden, openbaar vervoer en veel groen. Met vijf parkeergebouwen aan de rand wordt de campus autoluw.

“De verschillende deelcampussen hebben een eigen kloppend hart en zijn via autoluwe wegen met elkaar verbonden. De parkeergebouwen worden ook demonteerbaar. Als het openbaar vervoer goed is uitgebouwd en de shift van auto naar alternatief vervoer is gemaakt, dan kunnen de parkeergebouwen weer worden verkleind.”

Campusboulevard

De Agoralaan wordt een ‘Campusboulevard’, die ruimte voorziet voor lijn 1 van de Spartacustram van Hasselt naar Maastricht. “In het masterplan hebben we rekening gehouden met verschillende scenario’s en ze zijn ook afgestemd met alle betrokken partijen. Als aan de Universiteitslaan de weg moet overgestoken worden door de tram, dan wordt er een viaduct voorzien. Indien dat niet nodig is, dan komt er geen viaduct en kunnen snelbussen vlot de campus bereiken”, zegt Vandeput.

Campusboulevard

De Campusboulevard voorziet ruimte voor de Spartacustram en wandelaars en fietsers

De Collector verbindt dan weer het oostelijke met het westelijke deel van de campus en loopt voor het hoofdgebouw van de UHasselt door. “Die Collector zal een belangrijke publieke functie hebben waar een groot aantal diensten worden gecentraliseerd”, aldus Vandeput.

Het Bekenpad verzamelt een aantal trage wegen die het natuurlijke traject vormen voor fietsers en wandelaars.

Ecocampus

Campus Diepenbeek wordt ook een ecocampus. De parking ruimt deels plaats voor een groene open ruimte, waar studenten, personeel en bezoekers kunnen verpozen. De Miezerikbeek zal weer door de publieke ruimte lopen en de Miezerikvijvers zullen te bewonderen zijn vanop het dakterras van een nieuwe horecazaak op de top van het nieuwe gebouw van Health Campus Noord. Tot slot zullen de waterpartijen aan de Collector het hemelwater opvangen, zuiveren en recupereren.

Tegen uiterlijk 2050 zal ook het gebied aan de overzijde van de Ginderoverstraat worden ontwikkeld met aandacht voor de ecologische bescherming van het waardevolle Demergebied. “Doordat we deze ontwikkeling dichter bij de campus en op minder overstromingsgevoelig gebied plannen, kunnen we het waardevolle natuurgebied vrijwaren. Dit gebied zal ook samen met Natuurpunt in ere worden hersteld”, duidt Vandeput. “De campus mag hier verder uitbreiden, er komen sportvelden en ook huisvesting van studenten is er mogelijk.”

Ontmoetingsplek

De campus zet dus sterk in op extra beleving voor bewoners en omwonenden. “Doorheen de campus zullen er verschillende ontmoetingsplekken worden gecreëerd. Van groene rustplekjes tot horeca en sportfaciliteiten. Kortom een campus naar Amerikaans model. Op die manier stimuleren we de kruisbestuiving tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, en investeren we onrechtstreeks in community-vorming”, aldus Vandeput.

Ontmoetingsplek

De grote parking wordt omgevormd tot een groene open ruimte.

In het voorjaar van 2023 gaat de eerste spade in de grond. “Maar voor het zover is, laten we alle betrokken partijen uitgebreid kennismaken met het masterplan. Ook de omwonenden van de campus worden betrokken. Op dit moment loopt er nog een mobiliteitsbevraging bij alle gebruikers van de campus in Diepenbeek. Bedoeling is om tegen het einde van het jaar het masterplan finaal af te ronden.”

In het provinciaal meerjarenplan heeft gedeputeerde van Economie Tom Vandeput 22 miljoen euro voorzien voor de uitbouw van thematische campussen. “Verder zullen we delen van het project financieren uit de pot van 150 miljoen euro die aan Limburg is toegekend vanuit Europa. Op termijn hopen we ook een aantal dossiers in Vlaanderen op tafel te leggen in het kader van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ van de Vlaamse regering. Wij sluiten met deze campus immers aan bij de Vlaamse ambities op het vlak van circulair bouwen en de gezondheidseconomie”, besluit Vandeput.

Diepenbeek

Het schepencollege van de gemeente Diepenbeek heeft, net als de deputatie en de raad van bestuur van POM Limburg, al goedkeuring gegeven aan het masterplan. “Als gemeente krijgen we regelmatig vragen van onderwijsinstellingen en bedrijven die willen uitbreiden of zich willen vestigen op de campus in Diepenbeek. Die vragen hebben we altijd doorgespeeld aan de betrokken gedeputeerden. Nu POM Limburg het heft in handen heeft genomen en alle vragen en plannen heeft verzameld, schieten we een heel eind op”, vindt Rik Kriekels (N-VA), burgemeester van Diepenbeek.

De burgemeester is tevreden dat er de komende jaren fors wordt geïnvesteerd in de campus. “POM Limburg heeft een uitgebreider netwerk dan wij als gemeentebestuur. Dankzij dat netwerk komen er de volgende jaren heel wat miljoenen richting Diepenbeek. De uitbouw van deze campus zal een echte meerwaarde vormen, niet alleen voor onze gemeente, maar ook voor Limburg. Ik ben blij dat er gekozen is om in de hoogte te bouwen, waardoor er veel ruimte blijft voor groen, waar ook de Diepenbekenaren kunnen komen fietsen en wandelen. Dat er extra horeca komt, is in die zin ook een echte meerwaarde. Tot slot is het voor ons erg belangrijk dat de studentenhuisvesting een plek krijgt op de campus en dat de beleving voor de studenten op Campus Diepenbeek wordt versterkt, zonder dat die beleving de buurt hindert.”