Postactieven PXL

Frankrijk op jacht naar eeuwenoude eiken om de torenspits van de Notre Dame te herbouwen

The Guardian
16 februari 2021
Kim Willsher

Notre Dame vóór de brand

De Notre Dame vóór de brand van 2019

Voor het herstel van de 96 meter hoge torenspits, die in 2019 door brand is verwoest, zijn wel 1000 bomen nodig tussen de 150 en 200 jaar oud

Franse experts kammen de bossen van het land uit op zoek naar eeuwenoude eiken om de door brand verwoeste torenspits van de Notre Dame te herbouwen.

reconstructie van het gebinte

Timmerlieden toonden de vaardigheden van hun middeleeuwse voorgangers door vorig jaar een gedeelte van de Notre Dame-kathedraal te reproduceren.

De verwoestende brand van april 2019 deed de 96 meter hoge loden en houten spits van de kathedraal, een herkenningspunt van de skyline van Parijs, neerstorten op de stenen dakgewelven.

Onmiddellijk daarna zei Emmanuel Macron dat de 850 jaar oude kathedraal tegen 2024 zou zijn heropgebouwd, maar er waren vragen of de torenspits, die in 1859 werd toegevoegd door architect Eugène Viollet-le-Duc, zou worden vervangen volgens een 'eigentijds concept', zoals de president had laten doorschemeren.

Afgelopen juli kondigde Macron aan dat de torenspits precies zo zou worden gereconstrueerd als hij was. Daarvoor zijn naar schatting 1.000 eiken nodig die tussen de 150 en 200 jaar oud zijn. De bomen moeten recht zijn, tussen 50 en 90 cm in diameter en tussen 8 en 14 meter hoog. Ze moeten eind maart worden gekapt voordat het sap stijgt, anders wordt het hout te vochtig. Voordat ze in balken worden gezaagd, moeten de stammen tot 18 maanden drogen.

Dominique de Villebonne, de adjunct-directeur van de Office National des Forêts (ONF), zei tegen Le Parisien: “Dit gaat over oud bosbouwerfgoed, niet over 20 jaar oude bomen, maar over bomen die heel oud zijn, onder meer plantages die op bevel van vroegere koningen werden aangelegd om schepen te bouwen en de grootsheid van de Franse vloot te garanderen."

Ze voegde eraan toe: "Terwijl we andere bomen voor lange tijd laten staan, planten we ook nieuwe bomen zodat toekomstige generaties hun eigen uitzonderlijke constructies kunnen maken."

Een aantal particuliere boseigenaren heeft aangeboden bomen te doneren voor het wederopbouwproject. "Het ìs een kwestie van trots dat sommige van onze bomen worden gebruikt voor de Notre Dame", zegt Jean-Paul Mével, die eigenaar is van een bos van 250 hectare in Bretagne. "Het laat ook zien hoe onze bossen goed worden onderhouden en een aanwinst zijn voor het land."

Philippe Gourmain, van de beroeps bosbouwers France Bois Forêt, die de zoektocht naar geschikte eiken coördineert, zei: "We zullen een beetje van de geschiedenis van Frankrijk gebruiken om deze historische houten structuur te reconstrueren."

Brand van de Notre Dame

Vlammen en rook golven vanaf het dak van de kathedraal in april 2019.

De werkzaamheden voor de restauratie van de kathedraal zullen naar verwachting pas begin 2022 beginnen. Deskundigen op het gebied van timmerwerk zeggen dat voor de wederopbouw van de Notre Dame 2.000 kubieke meter hout nodig zal zijn, waarvoor ongeveer 1.500 eiken moeten worden gekapt. Het dak van de kathedraal bevatte zoveel houten balken dat het la forêt (het bos) werd genoemd. Het dakgebinte omvatte 25 driehoekige constructies van 10 meter hoog en 14 meter breed aan de basis, geplaatst over de stenen gewelven van het schip.

Sinds 2019 hebben de werkzaamheden zich geconcentreerd op het stabiliseren van de constructie en het verwijderen van de steigers rond de spits – waaraan ten tijde van de brand renovatiewerken aan de gang waren- die het begaf en versmolt met de stenen constructie eronder.

Vertaling: Rudi Draye