Postactieven PXL

De omgeving van de Elfde-Liniestraat verandert razendsnel

Als je door de Elfde-Liniestraat met de auto of met de fiets rijdt, zie dat er blijvend grote bouwwerken worden uitgevoerd. Er staan bij het zwembad al een reeks hoge torengebouwen met flats voor jonge gezinnen en anderen.

Als je dan links kijkt aan de kant van de Vildersstraat voorbij de parkeerplaatsen van de lerarenopleiding van de PXL zie je nog wel meer. Op de hoek staat een spiksplinternieuwe school en verderop is de parking omgetoverd in een voetbalveld.

En het is nog bijlange niet gedaan. Er zijn nog schoolgebouwen in aanbouw, die met een onoverzienbare snelheid in opbouw vorderen. Ook de hotelschool krijgt een nieuw gebouw.

Maar tussenin staat een enorme boortoren.

Het Belang van Limburg van 23 januari 2021 meldt wat dat betekent.

PXL boort 70 meter diep om gebouwen te verwarmen met KWO-installatie

Hogeschool PXL gaat de nieuwbouw van PXL-MAD en PXL-Digital, gebouw D van PXL-Congres en de nieuwe XIOR-woontoren van warmte en koeling voorzien met een KWO-installatie. Daarvoor worden bronputten geboord tot 70 meter diepte, vanwaar grondwater wordt opgepompt.

Aanleg KWO-installatie

“Er komt een KWO-installatie, die bestaat uit 5 bronparen of 10 boorputten, om de betreffende gebouwen met elkaar te verbinden”, zegt Andy Trescinski van PXL Dienst Gebouwen & Techniek. “Een systeem van koude- en warmte-opslag (KWO) is een duurzame energievorm waarbij gebruikgemaakt wordt van warmte of koude in de ondergrond. Een KWO-installatie is opgebouwd uit een leidingstelsel waarbij één of meerdere bronputten worden geboord en waarbij de warmte of de koude van het opgepompte grondwater wordt gebruikt om de aangesloten gebouwen te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer.”

1,5 miljoen euro

“De installatie kost bijna anderhalf miljoen euro waarvan de Vlaamse regering ruim een derde bijdraagt, XIOR-Hasselt een vijfde en wij als PXL de rest”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts. “We verwachten een jaarlijkse energiebesparing van 11.150 euro maar dat is geenszins de hoofdzaak. Dit project doen we vooral vanuit een ecologische visie en hiermee realiseren we een grote daling van onze CO2-uitstoot waarmee we een grote bijdrage leveren aan de Limburgse klimaatdoelstellingen. We sluiten ook onze recentste gebouwen hierop aan.” De overige gebouwen worden niet aangesloten omdat ze te oud en dus te slecht geïsoleerd zijn en omdat de KWO-capaciteit onvoldoende is voor meer dan 3 gebouwen. “We bekijken voor onze andere gebouwen alleszins wat we op dit vlak in de toekomst nog kunnen doen”, besluit Lambrechts