Postactieven PXL

Finland, het gelukkigste land ter wereld?

België op zeventien

The New York Times
20 april 2021

Jenny Gross & Johanna Lemola

Finland stond voor het vierde jaar op rij bovenaan een lijst van landen die werden beoordeeld op het welzijn van hun inwoners. "Werkelijk?" vragen de Finnen zelf zich af.

Genieten in de zon in Helsinki in februari

Genieten in de zon in Helsinki in februari

Toen regeringen over de hele wereld coronabeperkingen introduceerden die mensen verplichten om twee meter van elkaar te staan, begonnen er grappen in Finland te circuleren: "Waarom kunnen we ons niet aan de gebruikelijke vier meter houden?"

Finnen houden van hun imago als melancholisch en gereserveerd - een volk dat al lang voor de pandemie sociale afstand kon bewaren. Een populair lokaal gezegde luidt: "Geluk eindigt altijd in tranen."

Maar al vier jaren na mekaar wordt Finland door het Sustainable Development Solutions Network [= Netwerk voor duurzame ontwikkelingsoplossingen] van de Verenigde Naties uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld Dat blijkt uit het jaarverslag dat de organisatie publiceert en waarin het geluk van mensen over de hele wereld wordt geëvalueerd.

Het laatste rapport, dat vorige maand werd gepubliceerd, leidde bij sommige Finnen tot de vraag: echt waar?

"Vier keer na elkaar is te veel", zegt Jukka Lindstrom, schrijver en stand-upcomedian. Het weer is hier "elke dag zoals de slechtste dag in Londen", zei hij. "Er moet iets zijn in onze geschiedenis dat ervoor zorgt dat we als natie dat lage zelfrespect hebben en ons altijd een underdog voelen."

Het World Happiness Report maakt gebruik van gegevens uit interviews met meer dan 350.000 mensen in 95 landen, uitgevoerd door het bedrijf voor opiniepeiling Gallup. De ranglijst is niet gebaseerd op factoren als inkomen of levensverwachting, maar op hoe mensen hun eigen geluk beoordelen op een 10-puntenschaal.

"Wij zijn van mening dat deze subjectieve of zelfbegrepen inschattingen een betrouwbaardere manier zijn om te vertellen hoe goed het leven is", zegt Shun Wang, professor aan de School of Public Policy and Management in Zuid-Korea en een van de auteurs van het rapport.

Vragen waren onder meer: "Heb je gisteren veel geglimlacht of gelachen?", "Heb je gisteren iets interessants geleerd of gedaan?" en "Ben je gisteren de hele dag met respect behandeld?"

Andere vragen hebben betrekking op vertrouwen. Iemand die dacht dat de politie of vreemden "zeer waarschijnlijk" een verloren portemonnee zouden terugbrengen, had gemiddeld een veel hogere levensevaluatiescore dan iemand die het tegenovergestelde dacht, vonden onderzoekers.

De auteurs bedachten zes categorieën om het grootste verschil in geluk tussen landen te verklaren: bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, sociale steun, levensverwachting, vrijheid om levenskeuzes te maken, vrijgevigheid en besef van corruptieniveaus. Dr. Wang zei dat sommige resultaten verrassend waren: delen van Oost-Europa stonden relatief laag op de lijst, ondanks relatief goede inkomensniveaus, terwijl in Zuid-Amerika het omgekeerde waar was: het geluksniveau was meestal hoog, in verhouding tot de relatief lage inkomensniveaus.

Finland is een relatief egalitaire samenleving, en de mensen zijn meestal niet gefixeerd op het ophouden van hun stand tegenover de buren.

"Mensen doen het vaak redelijk goed in de sociale vergelijking", zegt Antti Kauppinen, hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Helsinki. “Dit begint bij het onderwijs; iedereen heeft toegang tot goed onderwijs. Inkomens- en vermogensverschillen zijn relatief klein."

David Pfister, een architect uit Oostenrijk die in Oulunkyla, een buitenwijk van Helsinki, woont, zei dat hij Finnen als tevreden zou omschrijven, maar dat het moeilijk te zeggen was of ze gelukkig waren. "De baby heeft ons geluk vergroot", zei zijn vrouw, Veera Yliniemi, een lerares. Een andere man in dezelfde buitenwijk, Janne Berliini, 49, zei dat hij gelukkig genoeg was. 'Ik heb werk', zei hij. "De basiselementen zijn in orde."

Mensen in Finland hebben meestal ook realistische verwachtingen voor hun leven. Maar wanneer iets in het leven de verwachtingen overtreft, zullen ze zich vaak bescheiden opstellen en de voorkeur geven aan zelfspot boven opscheppen, zei Sari Poyhonen, professor taalkunde aan de Universiteit van Jyvaskyla. Finnen, zei ze, zijn expert in het geheimhouden van hun geluk.

Het rapport kreeg dit jaar weinig aandacht in de Finse nieuwsmedia. "Finland is nog steeds het gelukkigste land ter wereld", begon een kort artikel dat op pagina 19 verscheen in het dagblad Ilta-Sanomat.

Alle landen die in de top 10 staan - inclusief de vier andere Scandinavische landen - hebben politieke filosofieën die verschillen van die in de Verenigde Staten, nummer 14 op de lijst, na Ierland en vóór Canada. Lagere niveaus van geluk in de Verenigde Staten worden misschien veroorzaakt door sociale conflicten, drugsverslaving, een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en inkomensongelijkheid, zei Dr. Wang.

De dingen in Finland zijn verre van perfect. Net als in andere delen van het continent neemt extreemrechts nationalisme toe en is de werkloosheid met 8,1 procent hoger dan het gemiddelde werkloosheidspercentage van 7,5 procent in de Europese Unie.

Maar er is veel over Finland dat inderdaad geweldig is. Het schoolsysteem van het land, dat kinderen zelden test, behoort tot de beste ter wereld. De toegang tot hoger onderwijs is gratis. Er is een goed universeel systeem van gezondheidszorg en kinderopvang is betaalbaar. En Finland is een van Europese landen dat het minst getroffen is door de pandemie; door experts wordt dat toegeschreven aan het grote vertrouwen in de overheid en de geringe weerstand tegen het opvolgen van beperkend maatregelen.

Nadat hij naar onder meer in Groot-Brittannië, Bhutan, Costa Rica, Botswana, Denemarken en de Verenigde Staten had gereisd om de geluksgraad te onderzoeken voor een boek, verklaarde Heikki Aittokoski, correspondent internationale zaken bij Helsingin Sanomat, de grootste Finse krant, dat wat hem opviel de alledaagse aspecten van het Finse leven waren leven die hij altijd als vanzelfsprekend had beschouwd.

Bijvoorbeeld: mensen vertrouwen elkaar, zei hij. Elke ochtend kun je in Helsinki kinderen vanaf 7 jaar alleen met hun rugtassen naar school zien gaan: ze voelen zich volkomen veilig.

'Dat belichaamt het Finse geluk', zei mijnheer Aittokoski. "Er is iets dat we goed hebben geregeld."


Waarom is Finland het gelukkigste land in de wereld

Happy Finland (Engels)


Rangschikking

1Finland
2IJsland
3Denemarken
4Zwitserland
5Nederland
6Zweden
7Duitsland
8Noorwegen
9Nieuw-Zeeland
10Oostenrijk
11Israël
12Australië
13Ierland
14Verenigde Staten
15Canada
16Tsjechië
17België
18Verenigd Koninkrijk
19Taiwan
20Frankrijk
21Saoedi-Arabië
22Slowakije
23Kroatië
24Spanje
25Italië

Bron: World Happiness Report