Postactieven PXL

"We staan aan de rand wat betreft klimaatverandering"

Paus Franciscus waarschuwt in Earth Day-boodschappen

National Catholic Reporter
22 april 2021

Brian Roewe

(Ingekorte versie)

In twee boodschappen naar aanleiding van Earth Day waarschuwde paus Franciscus een bijeenkomst van wereldleiders en de wereldwijde gemeenschap in het algemeen dat "we aan de rand staan" van klimaatverandering, en dat nú de tijd is om actie te ondernemen.

De paus verscheen op 22 april op enkele minuten van elkaar tijdens twee virtuele evenementen ter gelegenheid van Earth Day: de internationale klimaattop over klimaat georganiseerd door de Amerikaanse president Joe Biden, en de livestream Earth Day Live, georganiseerd door het Earth Day Network. In beide gevallen drong Franciscus er bij presidenten en premiers op aan moedig te handelen bij het aanpakken van klimaatverandering, en om van de coronaviruspandemie te leren dat er moet worden gezorgd voor "een rechtvaardige, billijke, milieuveilige planeet".

"De twee wereldwijde rampen, Covid en de klimaatverandering, bewijzen dat er geen tijd is om te staan wachten", zei Francis in een vooraf opgenomen video voor Earth Day. "De tijd dringt, en zoals COVID-19 aantoonde, hebben we de middelen om de schade het hoofd te bieden. We hebben de instrumenten. Dit is het moment om in actie te komen. We staan aan de rand."

"We moeten ervoor zorgen dat het milieu schoner, zuiverder is en dat het behouden blijft. We moeten zorgdragen voor de natuur zodat de natuur voor ons kan zorgen".

De natuur verdient het beschermd te worden

De paus was een van de meer dan drie dozijn staatshoofden - uit landen die samen meer dan 80% van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen - die deelnamen aan de virtuele klimaattop die door Biden was bijeengeroepen.

Francis noemde de bijeenkomst 'een gelukkige gebeurtenis' en zei dat het een initiatief was dat de hele mensheid op weg zet naar een beter rentmeesterschap van de natuur en het bereiken van de doelstellingen van de Akkoorden van Parijs op de volgende klimaatconferentie van de Verenigde Naties - COP 26- in november in Glasgow. Schotland.

"Het is een uitdaging waarmee we worden geconfronteerd in deze post-pandemie. Het is nog niet voorbij, maar we zullen, we moeten vooruitkijken, want er heerst een crisis", zei Francis tegen de wereldleiders. "We weten dat je niet als dezelfde uit een crisis komt: we komen er ofwel beter ofwel slechter uit."

De tweedaagse klimaattop van Biden was bedoeld om de VS weer een leidende positie te geven in de internationale diplomatie op het gebied van klimaatverandering. Daartoe kondigde Biden een nieuwe Amerikaanse doelstelling aan in het kader van de Akkoorden van Parijs. Die verplicht de VS, de grootste historische uitstoter - om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50% tot 52% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005.

De belofte verdubbelt bijna het vroegere Amerikaanse klimaatdoel binnen de Akkoorden van Parijs uit 2015 en plaatst de VS op één lijn met de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voor wat betreft de meest stringente doelstellingen. Toch zeggen wetenschappers en klimaatactivisten dat ze nog steeds niet genoeg zijn om het verdere doel van Parijs te halen om de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius. Verschillende leiders, waaronder de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry, erkenden die tekortkoming tijdens de top.

In zijn openingstoespraak zei Biden dat de kosten van nietsdoen aan klimaatverandering "aan het stijgen zijn".

"Geen enkel land kan deze crisis in zijn eentje oplossen", voegde de president eraan toe. Hij riep landen, met name de grootste economieën, op om hun ambitie op te drijven, onder meer door meer financiering te verstrekken om kwetsbare landen te helpen de gevolgen van klimaatverandering te verzachten en zich aan te passen aan een opwarmende wereld.

Samen met het nieuwe Amerikaanse doel, kondigde Biden aan dat de VS hun klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden tegen 2024 zouden verdubbelen.

"Dit is een morele verplichting, en een economische verplichting", zei Biden. "Een moment van risico, maar ook een moment van buitengewone mogelijkheden. De tijd is kort, maar ik denk dat we dit kunnen. En ik denk dat we het zullen klaarspelen."


"We moeten ervoor zorgen dat de omgeving schoner, zuiverder en behouden blijft. We moeten zorgdragen voor de natuur zodat de natuur voor ons kan zorgen."
Paus Franciscus op de Dag van de Aarde


Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, voegde eraan toe dat "het dit decennium erop of eronder is voor ons klimaat".

China, momenteel de grootste producent van broeikasgasemissies, herhaalde zijn doel om de piek in de uitstoot tegen 2030 te bereiken en tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken. President Xi Jinping zei dat de grootste steenkoolverbruiker ter wereld zijn steenkoolgebruik in de komende vijf jaar 'strikt zou beperken' en het daarna zou afbouwen.

En de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die ooit dreigde zich terug te trekken uit de Akkoorden van Parijs, zei dat hij de termijn voor nuldoelstelling van het land met een decennium zou verlengen, naar 2050, en een einde zou maken aan de illegale ontbossing tegen 2030.

Terwijl de wereldleiders de stappen oplijstten die hun landen zouden nemen, drongen jonge klimaatactivisten op de top en in Washington D.C. met luide stem aan op veel verregaander acties.

Xiye Bastida, een 18-jarige activist uit Mexico en lid van de Fridays for Future -beweging, gaf op de top een sterke en directe boodschap door tegen de verzamelde leiders te zeggen: "Jullie moeten accepteren dat het tijdperk van fossiele brandstoffen voorbij is, " waarna zij een lijst met eisen van jongeren voorlegde, waaronder koolstofneutraliteit tegen 2030; een einde aan investeringen, subsidies en infrastructuur voor fossiele brandstoffen.

"Jullie zullen ons vaak keer op keer vertellen dat we onrealistisch en onredelijk zijn, maar wie is er onrealistisch en onredelijk met niet-ambitieuze, slappe oplossingen die dat enkel in naam zijn? Jullie zijn degenen die achterpoortjes creëren in jullie eigen wetgeving, resoluties, beleid en overeenkomsten, "zei ze.

Op Capitol Hill verscheen Greta Thunberg virtueel voor de House Oversight Committee en noemde het "een schande" dat belastinggeld nog steeds wordt gebruikt om fossiele brandstoffen te subsidiëren, en zei "het is een duidelijk bewijs dat we de klimaatnoodsituatie totaal niet hebben begrepen."

"Hoelang denken jullie dat jullie de klimaatcrisis, de zaak van mondiale rechtvaardigheid en emissies kunt blijven negeren, zonder rekenschap te moeten afleggen? Vroeg of laat zullen mensen beseffen waar jullie al die tijd mee bezig geweest zijn", zei Thunberg, en ze voegde eraan toe te: "Jullie hebben nog altijd de tijd om te doen wat moet gedaan worden en jullie erfenis veilig te stellen, maar dat tijdvenster zal niet lang meer open zijn."

Vertaling: Rudi Draye