Postactieven PXL

De Italiaanse koning van het arbeidsverzuim zou naar verluidt vijftien jaar op het werk hebben gespijbeld

The Guardian
21 april 2021

Angela Giuffrida in Rome

Een ziekenhuismedewerker in de stad Catanzaro in Calabrië werd doorbetaald met een maandsalaris van in totaal ongeveer ¤ 538.000

Catanzaro

Catanzaro in de zuidelijke regio Calabria

Een werknemer in de publieke sector die door de Italiaanse pers wordt beschreven als de "koning van het verzuim" zou het nationale record hebben verbroken door naar verluidt 15 jaar werk te ontlopen.

De politie zegt dat de ziekenhuismedewerker een maandsalaris van in totaal ¤ 538.000 bleef ontvangen, ondanks het feit dat hij sinds 2005 niet opdaagde voor het werk in het Pugliese Ciaccio-ziekenhuis in de Calabrische stad Catanzaro.

Nu hij 67 is, wordt hij beschuldigd van misbruik van zijn functie, valsheid in geschrifte en afzetterij met verzwarende omstandigheden. In het onderzoek zijn ook zes managers betrokken, op verdenking een rol te hebben gespeeld bij het mogelijk maken van zijn vermeende absenteïsme, dat wijdverbreid is in de Italiaanse publieke sector.

In een onderzoek met de codenaam Part Time verzamelde de politie bewijsmateriaal uit aanwezigheids- en salarisgegevens en uit getuigenverklaringen van collega's. In 2005 zou de man de ziekenhuisdirecteur hebben bedreigd om haar ervan te weerhouden een disciplinair rapport in te dienen in verband met zijn verzuim.

De betrokken directeur ging met pensioen en het ziekteverzuim van de man ging onverminderd door omdat zijn aanwezigheid nooit werd gecontroleerd door de opvolger of door de afdeling personeelszaken, zo verklaarde de politie.

In 2016 verscherpte de regering een wet tegen werkschuwheid, nadat verschillende spraakmakende politieonderzoeken hadden aangetoond hoe wijdverbreid ziekteverzuim in de publieke sector was.

In één onderzoek gebruikte de politie geheime bewakingscamera's om 35 arbeiders in het stadhuis van San Remo in de val te lokken die al minstens twee jaar het prikkloksysteem te slim af waren. De echtgenotes van twee van de werknemers werden betrapt op het gebruik van de personeelskaart van hun man waarmee ze voor hen inklokten, terwijl andere personeelsleden inklokten en vervolgens gingen kanoën, winkelen of uitgingen met vrienden.

In een ander geval werd een politieagent gefilmd terwijl hij in zijn ondergoed inklokte, omdat hij in hetzelfde gebouw woonde waar hij werkte. Vorig jaar werd hij vrijgesproken van beschuldigingen van fraude.



Door de mazen van de telling?

Een rapport van de European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden) laat nochtans uitschijnen dat er nauwelijks (nog) een probleem is.

Het werkverzuim was een actueel thema in de jaren zeventig, toen het bij enkele grote bedrijven meer dan 10% bedroeg. Sterkere controle van leidinggevenden, verbeterde arbeidsomstandigheden en beperkingen in daguitkeringen bij ziekte leidden tot een sterke daling, tot 3% –4%. Sinds de jaren negentig hebben controlemechanismen op aanwezigheid, schema's van betalen-naar-resultaat, plus de druk van niet-traditionele beroepen het verzuim verder doen dalen. Sinds 1995 ligt het tarief onder 1% van de werktijd.

Che bel paese!
Che terra di paradiso!

Immaterieel culutureel erfgoed