Postactieven PXL

25 november 1952:
"The Mousetrap" gaat in première in Londen

25 november 1952: "The Mousetrap", een moordmysterie geschreven door de romanschrijver en toneelschrijver Agatha Christie (1890-1976) opent in het Ambassadors Theatre in Londen. De publiekslieveling onder de whodunits zou het langst lopende toneelstuk in de geschiedenis worden.

Toen "The Mousetrap" in 1952 in première ging, was Winston Churchill de Britse premier, Joseph Stalin was Sovjetheerser en Harry Truman was president. Christie, al een erg succesvolle Engelse schrijver van misdaadromans, schreef het drama oorspronkelijk voor Queen Mary, de vrouw van wijlen koning George V. Eerder heette het 'Three Blind Mice' en maakte het zijn debut als een hoorspel van 30 minuten op de 80ste verjaardag van de koningin in 1947. Christie breidde het stuk later uit en hernoemde het 'The Mousetrap', een verwijzing naar 'het toneelstuk binnen een toneelstuk' dat werd opgevoerd in William Shakespeares 'Hamlet'.

The Mousetrap

Op 25 november 1952 namen 453 mensen plaats in het Ambassadors Theatre voor de première in Londen van Christie's "Mousetrap". Het drama speelt zich af in "Monkswell Manor", waarvan de gastheren en gasten door de sneeuw zijn ingesloten. In de omgeving werd eerder die dag een moord gepleegd. De politie bezoekt het hotel omdat ze vermoeden dat de moordenaar zich daar schuilhoudt en omdat ze vreest dat er een tweede slachtoffer kan vallen. De spanning loopt op als er inderdaad een tweede slachtoffer valt. Alle aanwezigen hebben een motief en waren in de gelegenheid om de moord te plegen. De gasten verdiepen zich in elkaars geheimen, maar de moordenaar verraadt zich niet.

Richard Attenborough en zijn vrouw, Sheila Sim, waren de eerste sterren van "The Mousetrap". Tot op heden hebben meer dan 300 acteurs en actrices opgetreden in de rollen van de acht personages. David Raven, die "Major Metcalf" speelde in 4.575 uitvoeringen, staat in het "Guinness Book of World Records" als 's werelds meest bestendige acteur, terwijl Nancy Seabrooke als 's werelds meest geduldige invaller is opgetekend, voor Mrs Boyle, en wel voor 6.240 uitvoeringen, of 15 jaar.

Telkens als het gordijn valt, stapt de persoon die is ontmaskerd als de moordenaar naar voren en vertelt het publiek dat ze "partners in crime" zijn en dat ze "het geheim van de whodunit in hun hart moeten bewaren". Ook in het programmaboekje staat: 'Bewaar het geheim van de Mousetrap',

"The Mousetrap" wordt niet beschouwd als Christie's beste toneelstuk, en een prominente regisseur heeft ooit gezegd dat "The Mousetrap" bij wet moest worden verboden." Toch is de populariteit van het toneelstuk nooit verminderd. Gevraagd naar de blijvende aantrekkingskracht, zei Christie: 'Het is het soort toneelstuk waar je iedereen mee naartoe kunt nemen. Echt beangstigend is het niet. Het is niet echt een farce, maar het heeft een klein beetje van al die dingen, en misschien stelt dat veel verschillende mensen tevreden. "

In 1974, na bijna 9.000 shows, verhuisde het stuk naar St. Martin's Theatre, waar het bleef tot maart 2020, waarna de COVID-19-pandemie een einde maakte aan de ononderbroken reeks uitvoeringen.

Op 17 mei 2021 hervatten de voorstellingen in St Martin's Theatre.

The Case Reopens

Rijk is Agatha Christie overigens nooit geworden van dit toneelstuk. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van haar kleinzoon deed ze hem de rechten cadeau.

Bron: www.history.com